lördag 25 oktober 2008

Melodikryss 2008-10-25Historien om Enn Kokk verkar inte få något slut, men idag så fastslog Anders att någon annan sänt in rätt (!?) lösning i Enn Kokks namn. Fast nog luktar det lite eftersom det var fråga om förstapriset, och spekulera måste man få göra annars är livet inget att stå efter… eller hur?! :D


 


Nåväl, programmet i sig handlade som vanligt om musik och frågeställningar därom i vanlig ordning. Vi bjöds en bra mix vad gäller geografi, kronologi samt klurighet.


Den mest långväga gästen stod Kylie Minogue för. Denna artist som i år firat sin 40-årsdag härstammar från Melbourne, Australien.


Tvåa på långt-ifrån-listan får nog John Denver kalla sig, han kved här fram sitt eget alster ”Take Me Home, Country Roads”, men är också känd för att nästintill kastralt bruka framföra ”Annies Song”.


Även Norge, vårt kära grannland i vänster, fick vara med på ett hörn. Dess egen Nationalhymn


”Ja, vi elsker dette landet” eller ”Sang for Norge”, som den egentligen heter och är författad av


Björnstjerne Björnson och Rikard Nordraak, ljöd ut i den svenska radioetern.


En som numer är verksam i Sverige men har sitt ursprung i Iran är Laleh Bahktiar som i dagens program bjöd på melodin Closer.


Povel Ramel fick lite utrymme i dagens kryss, hans ”Var är tvålen” framfördes av studentspexet Oscar, men då i deras tappning ”Ombyte förnöjer. Povels lite poetiskt högtravande textinledning är som följer - Ni som vandrar genom livet, mot ett ständigt fjärran mål - Stanna upp ett tag och grubbla: är det nån som sett min tvål…:p


Sist placerad i semifinal 1 i Melodifestivalen 2005, som gick av stapeln i Göteborg, blev Cecilia Vennersten med melodin ”Var mig nära” komponerad av Robert Ahlin och Calle Kindbom.


En del fortskaffningsmedel var föremål för dagens kryss. ”Vem kan segla förutan vind?” och ”Jag är en liten gåsapåg från skåne” var två inslag i den genren. Den första anses ha ett åländskt ursprung medan melodi nummer två kommer från den andra sida kölen, nämligen Göteborg och Lasse Dahlqvist, även om den mest förknippas med Edvard Persson som så framgångsrikt framförde alstret i fråga.Mer internationell prägel böjds vi på i Cornelis Wreeswijks ”En halv böj” här framförd av Inger Öst och Cornelis son Jack.
Ytterligare en inblick i Melodifestivalen fick vi genom Charlotte Pirelli (f. Nilsson) när hon från 2008 år festival framförde ”Hero” av Bobby Ljunggren och Fredrik kempe. Hon segrade ju här hemma i Sverige, men i Belgrad blev den något blygsamma placeringen nummer 18.


Lennart Palm från Lerum, som enligt Eldeman inte fått komma till tals med sin orgel på en bra stund nu, gestaltade idag ”En herre i frack”  av Johnny Bode. En melodi som framförts både av Gösta Ekman d.ä och Jan Malmsjö.


Till skillnad från Enn Kokk så sänder jag själv i mina förslag till rätt lösning och hoppas på att även jag någon gång skall lyckas med bedriften att vinna någon av de eftertraktade priser som står på spel varje lördag förmiddag.


 


 

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar