söndag 9 november 2008

Melodikryss 45 2008-11-08

Ja, det verkar som om det numer inte kan vara ett melodikryss utan att Enn Kokks person måste dryftas. Idag fick vi oss till livs att någon Andreas Pettersson boendes i Södertälje varit den som skickat in svar i just Enn Kokks namn, trot den som vill - jag gör det så fan heller.


Nåväl, åter till dagens musikaliska begivenheter. Inledningsvis så gjorde sig fantasilösheten eller vad man nu ska kalla det sig verkligen påminnd i och med att Roy Orbison fick gestlta en frågeställning (vilket han även gjorde för en vecka sedan!) fast idag var det allas vår egen Stefan Borsch som framförde ett potpurri bestående av i tur och ordning; "Only the Lonely", "Blue Bayou" samt "Pretty Woman".


Lite filmmusik såg även dagens ljus. Verdis "Requiem" var ju som bekant med i Hans Alfredssons "Den Enfaldige Mördaren" från 1982 med Stellan Skarsgård i huvudrollen.
En annan film som förresten i nutid även satts upp som musikal är "Mary Poppins" och denna film figurerade i dagens första dubbel, skrotarskrået fick sin lilla reklamtid i etern i och med detta. Filmen gick upp på biograferna 1964, och den baserades på P. L. Travers böcker. I huvudrollerna sågs Julie Andrews och Dick Van Dyke.
I filmen framförs bland annat sången "Supercalifragilisticexpialidocious". På svenska översatt till "superhärligfragelistighäxlikhalledosen".


Mer film, fast av det nyare slaget är "En förlorad värld" eller "Brideshead Revisited" som den heter i original ur vilken vi fick avnjuta ett musikaliskt spår från. Filmen baseras på en roman från 1945 och skrevs av Evelyn Waugh. Det gjordes även en TV-serie 1981 på 11 avsnitt. Huvudroller i filmen görs bland annat av Emma Thompson och Michael Gambon.


Sedan så fick vi höra Eartha Kitts slagdänga "Ce si bon" (It's so good), "Let it Be" med Beatles från 1970 och Stig Olins "Jag tror på sommaren". Vi fick även höra ett stycke musik som skulle vara riktad till någon särskild, vet tyvärr inte namnet på melodin, men bokstäverna antyder att mor skulle ha något med saken att göra :D


Vad är väl ett kryss utan Benny Andersson, just det - inget kryss, och idag fick han sällskap i skaparpositionen, vi fick nämligen lyssna till ett stycke ur musikalen (även film faktiskt) "Chess".
Fastän Agnetha Fältskog var med idag och sjöng skulle man kunna tro att medbrottslingarna från ABBA-tiden haft ett finger med i spelet, men ack vad man bedrog sig. Melodin som hon framförde idag "It's so nice to be rich" har jag för mig att Gunnar Svensson och Hasse Alfredsson ligger bakom.


Vad har vi då kvar av dagens kryss - jo Ernst Rolf såklart, dagen till ära sjungande "Se farfar dansar gammalvals" och så Anders Eriksson från Galenskaparna framkväkande "Solen lyser även på en liten stuga, visst? I den stugan bor en optimist" ur föreställningen "Alla ska bada" som hade premiär 1997.


Vi får ju inte glömma Charlotte Pirelli som sjöng "Bullet" men nog sagt om denna nu. :P


Tack och Adjö - Senapsfrö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar