lördag 6 december 2008

Melodikryss 49 2008-12-06

-8 grader Celcius, då är det skönt att ligga kvar i sängen och mjukstarta lördagen med Melodikrysset. Idag så rivstartades det med en dubbelfråga, tydligen anses den melodi lite sjuk eftersom Anders flertalet gånger påpekade att den blev inlagd i filmen :P
Nåväl vi fick i alla fall oss till livs Roxettes It Must Have Been Love från Julia Roberts genombrottsfilm Pretty Woman. Måste tillstå att jag aldrig funnit den kvinna speciellt attraktiv, jo en gång och det var i Notting Hill och precis i slutet där spricker hon upp i ett leende som inte gick av för hackor :D


Roxette är ju en av Sveriges största musikexporter, en av kollegorna på stjärnhimlen, ABBA, började sin resa ut i världen i och med melodifestivalsegern 1974 med Waterloo, vi fick dock inte höra originalet här utan istället ngn bastugrupp från vårt östra grannland.


Mer filmmusik, Celine Dion framförde ledmotivet "My Heart Will Go On" ur James Camerons Titanic, filmen som erövrade 11 Oscar när det begav sig.


Alice Tegnér fick också sin tid i etern denna decemberförmiddag, hennes "Mors Lilla Olle" genljöd ur högtalarna, det gjorde även Gunver Bergqvist när hon sjöng ett Povel Ramel-alster "Fnittertösen" som i originalversionen hette "The Purjolök Song".


Lite radiohistoria, eller snarare jubileum påmindes vi om när en specialversion av "De sista ljuva åren", nu döpt till "Så låt de 30 gågna åren" framfördes av Christina Lindberg och programledaren Kent Finell för jubilaren Svensktoppen.


Ett par tungviktare tog och plats dagen till ära, Rod Steward tillsammans med Bette Midler sjöng "Manhattan"


The great big city's a wonderous toy


just made for a girl and boy.


We'll turn Manhattan


into an isle of joy!


 


Sedan så blev jag inte klok på vilken nationalhymn som spelade, kanhända var det "Det er et yndigt land" som är Danmarks d:o men där bor man ju inte i igloos som nog antyddes i denna frågeställning. Grönland där slika bosättningar förekommer har ju en egen nationalhymn sedan 1916, "Nunarput utoqqarsuanngoravit", men jag har tyvärr inte hört den så...


Dagens Evert Taube gestaltades av "Nocturne" där den första versen lyder


Sov på min arm! Natten gömmer


under sin vinge din blossande kind.


Lycklig och varm snart du drömmer


flyr mig i drömmen som våg flyr vind.


 


Idol kan man heller inte vara utan dagar som denna, det är ju final i årets upplaga kommande fredag, och ikväll ska ju en av tidigare års vinnare försöka sno hem en titel till, åtminstone på ytan lite coolare. Vi fick i alla fall lyssna till "Jenny Let Me Love You" med E.M.D (Erik Segerstedt, Mattias Andréasson och Danny Saucedo.


Vi hade ju lite schlager tidigare i programmet i och med "Waterloo", på slutet så bjöd bröderna Olsen, Jörgen och Noller (Niels), på deras bidrag "Wings of Love" fast här på deras modersmål och då vid namn "Smuk som et Stjerneskud"


En av de största filmskaparna, Jaques Tati eller Tatischeff som han egentligen hette, fick avsluta dagens kryss. En melodislinga som Anders så riktigt kommenterade som slutkläm nog kommer att sitta i huvudet resterande tid denna dag ur filmen "Min Onkel" tog plats i etern.


När min skotergasartumme klia - då är det snart Lucia!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar